Asunto myyntiin?


Olen kierrellyt asuntoesittelyissä varmaankin yli sata kertaa, ja oman asuntonikin olen myynyt pari kertaa. Monenlaisia havaintoja on tullut tehdyksi. Asunnon ostamisessa on monesti kyse unelman ostamisesta. Ostajakandidaatti miettii, voisiko hänen unelmansa toteutua sinun asunnossasi. 30-vuotias pariskunta tuskin unelmoi 80-luvun tyylillä sisutetusta mäntyhe**etistä.

 • Ostajaehdokkaat ostavat asunnon, eivät roiniasi. Tosin huonekalujen myynti kaupan yhteydessä lisääntyy sekin. Raivaa pöydät ja naulakot, muuton yhteydessä kannattaa joka tapauksessa hankkiutua eroon tavaroista, joita on viimeksi käyttänyt viisi vuotta sitten… Mieti, voisiko joitakin henkilökohtaisia esineitä (esim. taulut) pakata jo pois näkyviltä.
 • Jos huonekaluja on liikaa… laita osa varastoon, myy tai lahjoita. Suomalaiset asunnot ovat yleensä ylitäyteen kalustettu, huomioiden huoneiden pienikokoisuuden. Avara asunto menee paremmin kaupaksi kuin sellainen, jossa näkee että kahdeksan neliön koppi toimisi oikeasti paremmin vaatehuoneena kuin teini-ikäisen makuu-, opiskelu- ja hengaustilana.
 • Korja(ut)a vuotavat hanat ja välkkyvät valot.
 • Pese lattiat. Ainakin ennen ensiesittelyä. Koiran kuola ja pölyiset jalkalistat eivät herätä luottamusta, vaan pikemminkin kertovat ostajaehdokkaille, että kämpässä saa viettää aikaa siivoten tovin jos toisenkin ennen kuin sinne voi muuttaa.
 • Puhdista saniteettitilat kalkkia poistavalla pesuaineella. Harmaiksi muuttuneet valkoiset kaakelisaumat ja valkoiset kalkkikerrokset hanoissa ikäännyttävät kylppäriä vuosilla – tai vuosikymmenellä. Erään omakotitalon kylppärin luulin olevan alkuperäinen, mutta välittäjä huomautti että remontti oli tehty 3 vuotta sitten. (Sitä ei vain oltu pesty kertaakaan kunnolla.) Laita kauniit, puhtaat pyyhkeet esille. Märät kylpytakit voi työntää esittelyn ajaksi vaikka pesukoneeseen.
 • Keittiöremontti on kallis. Tuo keittiösi parhaat puolet esille. Puhdista keittiön kaappien ovet, ja rosteripinnat. Sinolilla lähtevät rasvaläikät, ja hankausnesteellä saa tiskipöydän oikeasti puhtaaksi. Ja ne 15 vuotta vanhat, likaiset keittiökoneet … laita ne kaappiin jos eivät lähde puhtaiksi.
 • Vähemmän on enemmän. Tavaran määrä pöydillä kertoo usein huonoista säilytystiloista. Ja kaappitilathan ovat asunnossasi mahtavat? 😉 Lastenhuoneessakin on mahduttava kävelemään, joten lelut kaappiin.
 • Huonossa hapessa olevat huonekasvit kuuluvat kompostiin tai roskiin. Trimmaa kasveja, jos on tarpeen. Sama pätee puutarhaan, leikkaa nurmikko. Taimien leikkaaminen kesällä ei ole järkevää, mutta jos jo keväällä tiedät myyväsi asuntosi myöhemmin, niin älä unohda leikkuuta!
 • Sisääntulo antaa ensivaikutelman. Katso että ovimatto on puhdas, ja lasten ulkolelut varastossa. Asunnon tuuletusta ei saa unohtaa (tyhjennä roskis!). Ja onhan lumityöt tehty, että asuntoon ylipäätään pääsee tutustumaan?

Mihin en haaskaisi aikaa? Taantuman aikana on todennäköistä, että perheasunto ei mene heti kaupaksi. Eli siivota pitää useampiakin kertoja. Loppujen lopuksi siivousrutiini muodostuu äkkiä, ja turhuuksia ei tule tehdyksi…

 • Kaappien järjestely on aika turhaa, harvat esittelyssä kävijät tutkivat kaappeja. Tosin kaappien pitää olla sellaisessa kunnossa, ettei oven avaaminen tarkoita tavaroiden vyörymistä ulos…
 • Sisustuslehtien matkiminen; kattaus keittiön pöytään jne. No jaa, ostajaehdokkaat eivät ole ostamassa Arabian astiastoasi. Järkevällä ostajalla on muut asiat mielessä. Toki sänkyyn kannattaa vaihtaa uusimmat lakanat, mitä rypyttömämmät sitä parempi.
 • Pintaremontti minimibudjetilla on luultavasti hukkaan heitettyä rahaa. Jos asunto on pommikunnossa, ostaja haluaa remontoida kaiken itse. Jos taas asuntosi on hyväkuntoinen, tarjousmaalin heittäminen seinään on yksinkertaisesti tyhmää. Jos remontoit, tee se tyylillä. Ja kohtuuhinnalla, ylihintaisten remonttien kustannuksia ei saa takaisin – paitsi kenties arvokohteissa.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s