Puhtaampaa pyykkiä


Ikäväkseni olen huomannut, että meitä kuluttajia vedetään sumeilematta vipuun nykyisessä energialuokkakarusellissa 😦

Tutustuin taannoin oman, pari vuotta vanhan pyykinpesukoneeni käyttöohjeeseen tarkemmin. Ja kas, mitä osuikaan silmään: mikäli pyykissä on näkyviä tahroja, niin on käytettävä pesuohjelmaa ’Tehopesu plus’. Suomeksi: normaali ohjelmilla voi pestä pyykkiä joka ei ole likaista… Lapsiperheen on siis käytettävä pidempiä pesuohjelmia, jotka tarvitsevat enemmän vettä ja sähköä. Pidempien pesuohjelmien energialuokista ei tietenkään puhuta mitään…

Toinen, tärkeä havainto oli se, että vaikka valko-/kirjopesuohjelmien kapasiteetti on 5 kg pyykkiä, niin tämä ei päde muihin ohjelmiin. Esimerkiksi hienopesukapasiteetti on vaivaiset 1 kg! Ilmankos pyykkiin tuppasi jäämään pesuainejäämiä, jos pesin 30 asteessa isompia eriä…

Puhdistustulokseen vaikuttaa pesuohjelman pituuden ja lämpötilan lisäksi pesuaine. Mutta entä jos pyykki tai pyykkikone alkaa haista? Pyykki ei lähde puhtaaksi samoilla ohjelmilla kuin aiemmin?

On aika puhdistaa kone.

 1. Nukkasihti. Avaa  luukku (varaa pyyhe ja pieni astia, yleensä koneen sisältä tulee vettä), ja puhdista nukkasihti lavuaarissa juoksevan veden avulla nöyhdästä, hiuksista ja zeoliitista. Zeoliitti on sitä harmaata mömmöä.*
 2. Pese pesu- ja huuhteluainelokero. Tyypillisesti pesukoneet kierrättävät huuhteluveden lokeron kautta. Jos lokero on likainen, niin … pyykkisi huuhdellaan likaisella vedellä. Lokeroon kerääntyy zeoliitin ja kalkin saostumaa, vaikket lokeroa käyttäisi (= jos käytät pesupalloa).
 3. Koneen kalkinpoisto. Osta apteekista sitruunahappojauhetta, se iso pussi. Laita jauhe pesuainelokeroon, ja kone tyhjänä päälle, kaikkein kuumimmalle ohjelmalle. Tämä pehmittää kalkkisaostumat. Pese tämän jälkeen toinen ohjelma, kuumalla ohjelmalla ja pesuaineen kera. Tämä irroittaa liat ja aiemmin pehmittyneet saostumat. Oma koneeni saa sitruunahappokylvyn kahdesti vuodessa.

Koneen luukku kannattaa jättää aina pesun jälkeen auki, sillä muuten hajuongelma on taattu!

EDIT:

* Kun harmaasta mömmöstä on päässyt eroon, ei sitä halua koneeseensa uudelleen. Pesukonekin voi mennä rikki! Luen nykyisin hyvin tarkkaan pyykinpesuainepakettien/-pullojen valmistusainelistan. Zeoliittia sisältävät pesuaineet jätän hyllyyn. Kaikissa pyykinpesuaineissa taitaa olla veden pehmentämiseksi ja pesutuloksen parantamiseksi joko fosfaattia tai zeoliittia. Koska asun (niin kuin suurin osa suomalaisista) alueella, josta jätevesi päätyy vedenpuhdistamoon, zeoliitti on suurempi murhe kuin fosfaatti tai fosfonaatti. Itse asiassa vedenpuhdistamoille olisi ilmeisesti ongelma jos fosfaattia ei jätevedessä olisi lainkaan…
Zeoliitistä on juttua myös Kemikaalikimara-blogissa.

EDIT 2: Koska blogistani on etsitty tietoa ’mihin lokeroon pesuainetta’ niin tulkoon tieto tässä:
I = esipesu
II = varsinainen pesu

Yleensä I-lokero jätetään tyhjäksi, koska useimmat pesuohjelmat eivät esipesua käytä. I -lokeron täyttäminen pesuaineella olisi turhaa.

Poikkeuksena on todella likainen, tahrainen tai pölyinen pyykki (esim. verhot), silloin esipesu on perusteltu. Tällöin molempiin lokeroihin pesuainetta, ja esipesun valinta pyykkikoneen paneelista 😉

EDIT 3: Blogista on haettu tietoa hakusanoilla ’pölyinen pyykki’ ja ’pyykissä valkoisia tahroja/jälkiä’. Harmahtava pöly pyykissä on useinmiten zeoliittijäämää, valkoinen jälki on taas todennäköinen merkki pesuainejäämästä. Zeoliitista pääsee eroon yllämainituin keinoin (pesuaineen vaihto, ja pyykkikoneelle sitruunahappokäsittely), kun taas pesuainejäämä kertoo että pyykkiä on ollut pesuohjelman vedenkäyttöön (tai pyykkikoneen kapasiteettiin) nähden liikaa – vähemmän pyykkiä tai toinen ohjelma.

Mainokset

12 thoughts on “Puhtaampaa pyykkiä

 1. Törmäsin tänne sattumalta. Mainiot sivut hyödyllisine vinkkeineen. Kriittinen suhtautuminen siivousaineiden turhakkeisiin ilahduttaa erityisesti.

  Terveisin Anja

 2. Päivitysilmoitus: Kloori – Cl2 – kloriitti « Siivousfriikki

 3. Tilasin ystävättären suosituksesta pänikän Allegro pyykinpesujauhetta. En ole itse vielä ehtinyt kokeilla koskapa vielä pari pulloa vanhoja nestemäisiä pesuaineita käyttämättä ja tarkan markan kannattajana ne ensin kuluttelen pois… Onko sinulla kokemuksia em. aineesta tai muuta tietoa kuin valmistajan palopuheet 🙂
  Terveisin Johanna

  • Hei, en ole Allegroa käyttänyt, mutta olen kuullut siitä. Itse pyrin ostamaan aina halvinta, mutta asiansa ajavaa puhdistusainetta. Allegro on ymmärtääkseni kalliimpaa kuin marketissa myytävät pesuaineet. Hieman epäilen argumenttejakin zeoliititon (nestemäisetkin pesuaineet ovat), tuoksuton (niitäkin löytyy, esim. LV) ja valkaisuaineeton (värilliselle pyykille tarkoitetut color-aineet ovat). Eli marketin hyllyltä löytää vastaavilla ominaisuuksilla pyykinpesuaineita.
   Toki ymmärrän, että esim. atooppisesta ihosta kärsivän voi olla hyvin vaikea löytää sopivaa pesuainetta, ja jos se on Allegro niin korkeampi hinta on silloin puolusteltavissa.

 4. Pyykinpesuun:
  Mittasin pyykkikoneeni veden käytön, laskemalla poistoveden 50 litran säilytyslaatikkoon.
  Kone käyttää täyttöasteesta riippuen 44–48 litraa, vesi määrään ei vaikuta pesulämpötila.

  Suihkuhuoneessani tuo laatikon käyttö, käy todella kätevästi. Tarkastin myös lisähuuhteluun kuluvan veden määrän, se on 14 litraa.
  Nyt otan pesuveden aina laatikkoon ja lapon sen siitä tarvittaessa WC. >Kierrätän pyykinpesu veden.
  Minulla on vati WC:n lavuaarissa, pesen käteni WC käynnin jälkeen juoksevan veden alla, pesun jälkeen kaadan sen veden WC ja ei tarvitse vetää.

  Eli tämä pyykinpesun kierrätysvesi on tarpeen vain isonasian jälkeen, muu huuhtelu käsienpesuvedellä.

  Veden kulutuksen mittaaminen, auttoi ymmärtämään. ettei pesuainetta kannata laittaa yhtään yli annostusohjeen, tai edes kukkua mittaan. Liika pesuaine ei hautoudu kunnolla pois, olen ihoallerginen monelle.

  Siirryin myös kokonaan nestemäisiin pyykinpesuaineisiin, nähtyäni pyykissä käytetyn veden, pulveri ei sula veteen se erottuu massaksi astian pohjalle.

  • Kiitettävää vedensäästöä, tuohon minusta ei olisi, tosin lapsiperheessä pyykkiä tulee niin paljon, että huuhteluvettä taitaisi tulla liikaa 😉 Mutta lapsuudesta muistan, että kotona keittiön altaassa pidettiin kesäisin muovisankoa, ja huuhteluvedet kipatiin kasvimaalle.

  • Seisova vesi ns. limoittuu eli alkaa kasvaa mikrobimassaa. Miltäköhän rouvan wc-pöntön vesisäiliö näyttää nyt reilun 3v jälkeen?

 5. jokin sukka värjäytyi joskus pyykissä punaisen vaatteen kanssa vaal.punaiseksi, myöhemmin sukka oli ilmeisesti sinisten farkkujen kanssa samassa koneessa ja väri oli taas normaali!!?? itse silitän pyykit kun ovat vielä hiukan kosteita, siliää paljon helpommin ja kuivuu nopeammin

 6. Ja jos haluaa säästää sitruunahapon hinnassa (100g apteekissa 2 euroa) voi rauta- tai maatalouskaupasta tilata n 5 kg sitruunahappopöntön n 28 euron hintaan. Eroa apteekin hintaan n neljäsosa…

  • Aikamoinen hintaero! Tosin 5 kg:n pöntöstä tulisi pyykinpesukoneen kalkinpoistoaineet n. 25 vuodelle, Suomen veden kovuusasteen (ts. pehmeyden) huomioiden. Liian useinhan sitruunahappopesua ei kannata tehdä, etteivät tiivisteet haurastu. Mutta hyvä vinkki, jos tarvitsee suuremman määrän happoa muuhun siivoukseen tai säilöntään. (Tai sikojen ripulilääkkeeksi.)

 7. Paljonko sitä sitruunahappoa sitten tarvitaan pesukoneen/astiapesukoneen puhdistukseen? Mitään ei kerro tuo ’iso pussi’…

  • Hyvä pointti – apteekista on yleensä saatavilla sekä 50 g:n että 100 g:n sitruunahappopusseja. Pesukoneeseen olisi hyvä käyttää tuo 100 g:n pussi. Sen sijaan tiskikoneeseen riittää n. 2 ruokalusikallista eli n. 20 g. Oma tiski- ja pesukone pääsevät harvemmin kovin kalkkisiksi, joten olen jakanut tuon ison 100 g:n pussin. Ensin tiskikoneeseen tuo 20 g, ja jäljellejäävä n. 80 g sitten pesukoneeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s