Pienempi MIPS tiskirätille


Varmaankin yksi joka kodin epämiellyttävimmistä esineistä, WC-harjan jälkeen. Yhteisten keittiöiden haiseva bakteerikasa. Tiskirätti. Jopa vaaralliseksi todettu 😉

Omassa keittiössä käytän sieniliinoja, ja mieluummin ostan sellaisen ohuehkon rullan josta voi leikata sopivan kokoisia paloja, kuin paksumpia valmiita rättejä. Pidän sieniliinoista monestakin syystä, oma merkkini on ekologisesti valmistettu (puuvillaa ja selluloosaa) ja ohuehkon liinan imukyky on kohtuullinen sekä kuivuminen nopeaa.

Mutta ennen kaikkea: hyvälaatuisen sieniliinan voi keittää puhtaaksi. Eli kattilaan vettä, kun vesi kiehuu hieman pyykinpesuainetta (sekä jauhe että neste käyvät) ja tiskirätti sekaan. Parin minuutin keitto, kuuma pesuvesi pois ja kattilaan tiskirätin päälle kylmää vettä. ’Viilennetty’ tiskirätti huuhdellaan hyvin. Ja taas on puhdas, hyvän tuoksuinen tiskirätti käytössä.

Keittämällä tiskirätin elinikä kasvaa (ja MIPS hieman pienenee), muttei tarvitse bakteereja pelätä. Tai kärsiä hajusta. Pesukoneeseen en halua tiski-/pölyrättejä laittaa, koska ei niitä koneellista saa kasatuksi koskaan ja muuta 95 asteen pesua kestävää pyykkiä meillä ei oikeastaan ole.

Tiedän, että jotkut laittavat tiskirätin astianpesukoneeseen, mutta … se soveltuu vain tiskiharjalle. Tiskikonehan ei linkoa, joten tiskirättiin jää takuulla pesuainejäämiä – mahdollisesti myös viereisiin astioihin. Ei hyvä.

Pari huomioitavaa asiaa: keiton kestävät vain ne sieniliinat, joiden paketissa pesulämpötilaksi mainitaan 95 astetta (esim. Vileda ja Wettex).
Bambusta valmistetut liinat ja Lidlin sieniliinat kestävät pesun 60 asteessa, eli niitä en keittäisi. Chifonet -liinoja en käytä, joten niiden kestosta en tiedä. Itse kudotut/virkatut tiskirätit? Jaa-a. Riippuu käytetystä langasta. Omasta mielestäni ne ovat aikamoisia bakteereiden kerääjiä, koska pinta on kaikkea muuta kuin sileä. Pölyrätteinä varmasti ok, mutta keittiöön en kelpuuttaisi kuin teollisia rättejä.

Tiskirätin viimeinen matka. Olen ottanut tavaksi, että ennen kuin heitän hyvin palvelleen tiskirätin roskiin, laitan keittiöaltaaseen hieman vettä ja tiskiainetta (joskus tiskiaineen sijasta Kloriittia) – ja pesen liuoksella sekä huonokuntoisella rätillä roskiskaapin. Kaikki roskat eivät valitettavasti aina lennä roskikseen, joten pohja, seinät ja kärry kaipaavat ajoittain pyyhintää. Ja sen jälkeen Adios Wettex 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s