Kloori – Cl2 – kloriitti


Idea tähän postaukseen lähti lukijatilastosta; eräs blogiini johtanut hakusanarypäs oli ”pesukoneen kalkinpoisto kloorilla”. Kalkinpoistoon sopii mm. sitruunahappo, lisätietoa aiemmassa postauksessa.

Kloriitti on vahva emäs (pH yli 12), joten kalkinpoistoaine se ei ole. Kalkinpoistohan vaatii happoa (eli käyttöliuoksen pH pitää olla alle 5).

Klooriitti on oikein käytettynä lyömätön muutamassa tilanteessa:

 • pyykin valkaisu (muistatteko vielä 80-luvun farkut??)
 • pyykin raikastaminen/kirkastaminen
 • desinfiointi esim. mahatautijakson jälkeen
 • erittäin pinttyneen lian puhdistus

Tarkalleen ottaen puhtaana kloori esiintyy kaksiatomisena kaasuna, Cl2. Kloriittipullon sisältö on taas laimennettua hypokloriittia. Muutama asia kannattaa pitää mielessä ennen Kloriittipullon avausta:

 • vahva emäs saattaa vaurioittaa mm. maalipintoja
 • kloriittia on syytä käyttää kylmän veden kera (kuuma vesi heikentää tehon)
 • valkaisukyky toimii vain luonnonkuiduissa kuten puuvilla (polyesteripaita ei vaalene), toisaalta pikkutippakin väärässä paikassa jättää ikuisen, mutta värittömän jäljen
 • kloriittia ei saa sekoittaa muihin pesuaineisiin (esim. pesukoneessa pyykin valkaisu tai raikastaminen tehdään aina ilman muita pesuaineita!)

Kloorivalkaisu pesukoneessa? Hyvin toimii; pese ensin pyykki normaalisti. Likaisen pyykin valkaisu tuottaa läikikkään lopputuloksen…

Valitse tämän jälkeen valkaistavat, luonnonkuituiset tuotteet. Mikäli pesukoneesi on päältä täytettävä, valitse kylmä pesuohjelma ja kun kone on ottanut veden, pysäytä ohjelma, lisää kloriitti (sekoita veteen esim. lusikalla) ja lopuksi lisää pyykki.
Mikäli pesukoneesi on sivusta täytettävä, niin laita valkaistava pyykki rumpuun 2-3 kloriitilla täytetyn pesupallon kera ja valitse kylmän veden pesuohjelma.

Pyykin raikastaminen/kirkastaminen toimii samoin, mutta kloriittia käytetään huomattavasti vähemmän: 25 ml (= 1/4 dl). Pesupalloon kannattaa laittaa vielä kylmää vettä, että kloriittilious olisi hieman laimeampaa, jotta se ei vahingossakaan vaalenna tekstiilejä. Olen käyttänyt kloriittiraikastusta niihinkin tekstiileihin, joiden pesumerkissä kloori on kielletty. Raikastamisessa käytettävä määrä on kuitenkin niin pieni. Mutta jokainen omalla vastuulla 😉

Onko kloriiteilla eroa? Tavallisen ruokakaupan hyllyltä löytyy montakin versiota, tuoksun kera ja ilman, eri hintaluokissa. Halvin ei välttämättä ole paras, kannattaa vertailla myös pH:tä. Nimittäin, yhden pH-yksikön ero tarkoittaa 10-kertaista eroa tehollisen konsentraation suhteen.

EDIT: Emäntä-X lähetti mainion vinkin kloriitin käytöstä desinfiointiliuoksena. 🙂

Tämän olin unohtanut, vaikka liuosta olenkin käyttänyt esim. mahatautiepidemian tai muuton yhteydessä:

””Kloriitista voi näin influenssaepidemian aikoina tehdä desinfiointiliuoksen, joka käy käsille ja kodin desinfiointiin esim. oven kahvoihin ja vessan vetotappeihin tai painonappeihin.

Desinfioiva neste
5 ml = 1 tl kloriittia
1,2 l (12 dl) kylmää vettä

Suihkutetaan/pumpataan kädelle, hierotaan huolellisesti käsiin ja kuivataan puhtaaseen pyyhkeeseen tai paperiin.

Suihkupullosta voidaan suihkuttaa desinfioitavaan kohteeseen. Pyyhitään kuivaksi puhtaalla kankaisella tai paperisella pyyhkeellä.””

Mainokset

16 thoughts on “Kloori – Cl2 – kloriitti

 1. Kyl vaan meidän pesukoneen käyttöohjeissa lukee, että rummun puhdistusohjelmassa pesuainelokeroon tulee kaataa valkaisuainetta…

  • Kalkinpoiston yhteydessä rumpu on syytä puhdistaakin, mutta siihen sopii tyhjä pesukierros tavallisella pyykinpesuaineella. Sen sijaan kalkki ei lähde irti pesuaineella, eikä kloriitilla, vaan happoa tarvitaan.

   Olisikohan niin, että pesukoneesi käyttöohjeissa viitataan rummun mahdolliseen ummehtuneeseen tuoksuun? Siihen kloriitti on kyllä tehokas! Toisaalta, ummehtuneen hajun välttää kun jättää zeoliittia sisältävät pesuaineet kauppaan, ja muistaa pitää luukun auki pesujen välillä. (Kokemusta on.)

 2. Kloriitista voi näin influenssaepidemian aikoina tehdä desinfiointiliuoksen, joka käy käsille ja kodin desinfiointiin esim. oven kahvoihin ja vessan vetotappeihin tai painonappeihin.

  Desinfioiva neste
  5 ml = 1 tl kloriittia
  1,2 l (12 dl) kylmää vettä

  Suihkutetaan/pumpataan kädelle, hierotaan huolellisesti käsiin ja kuivataan puhtaaseen pyyhkeeseen tai paperiin.

  Suihkupullosta voidaan suihkuttaa desinfioitavaan kohteeseen. Pyyhitään kuivaksi puhtaalla kankaisella tai paperisella pyyhkeellä.

 3. Päivitysilmoitus: Tarkkaa tahranpoistoa « Siivousfriikki

 4. Kuuma vesi heikentää kloorin tehon?? Anteeksi vain, mutta ihan koulussa opetettu asia, että klooria ei saa käyttää siksi kuuman veden kanssa, koska siitä muodostuu MYRKYLLISIÄ KAASUJA!!

  Lisäksi kloorin sekotus veteen, saa tehdä, mutta seos säilyy käyttökuntoisena noin viikon ajan, sen jälkeen tökötti on hyvä alusta kasvustoille.

  • Myös kloriittipullon sisältö, nestemäinen hypokloriitti on myrkyllistä. Ja kyllä, muistissa on kloorin kaasuntuminen. Tarkoituksenani oli vain muistuttaa, että kaasuuntumisen lisäksi pesuliuoksen teho häviää kun hypokloriitti poistuu pesuliuoksesta…

 5. voiko kloriitilla raikastaa erivärisiä puuvillapaitoja? ilman värivahinkoja. Vai pelkästään valkoisia vaatteita?

  • Hei Riitu,
   Kyllä värillisten puuvillatekstiilien raikastaminen onnistuu, olen kokeillut hyvällä menestyksellä. Käytettävä kloriittimäärä on todella pieni, eli n. 25 ml. Lopputulokseen vaikuttaa varmasti tekstiilin värjäyksen laatu, mutta epäonnistumisia ei ole omalle kohdalle sattunut. Esimerkiksi harmaantuneista, punaisista pyyhkeistä tuli jälleen ihanan kirkkaita!

 6. Päivitysilmoitus: Hikitahrat « Siivousfriikki

 7. Pesen tuoksuttomalla pyykinpesuaineella talon pesutuvassa. Vaatteisiin jää tuoksua. Mitä teen? Työkaverit karttavat

  • Pyykinpesukone, olipa masiina oma tai yhteiskäyttöinen, kerää pesuainejäämiä. Mietin itse samaa, kun asuin ulkomailla ja käytin kolikkopesulaa. Ehkäpä alkuun kannattaisi kokeilla desiä etikkaa (pesupallossa pyykin sekaan)? http://www.apartmenttherapy.com/tips-for-doing-using-communal-75641 Toinen vaihtoehto voisi olla koneen ylimääräinen huuhtelu ennen pyykinpesua siten, että laittaa pesupalloon 1/4 dl Klooriittia (ja täyttää pallon täyteen vedellä). Kerrothan, tepsikö näistä kumpikaan! Tosin senkin olen huomannut, että tuoksuton pyykinpesuaine tarkoittaa hajusteetonta. Jos pyykinpesuaineeseen ei ole lisätty hajusteita, niin pesuaineen muut kemikaalit tuoksuvat joltakin ja tämä ”ominaistuoksu” ei välttämättä ole kovin neutraali 😦

 8. Kun suihkutan laimentamatonta Klorinia roska-astiaan, nestepisarat paikoitellen tummuvat, mikä näyttää ikävältä valkoisella muovipinnalla. Onkohan se merkki runsaasta bakteerikasvustosta?

  • Tuttu ilmiö. Minusta tummat nestepisarat kertovat lähinnä irtoavasta liasta. Klorin on sangen voimakas puhdistusaine, etenkin laimentamattomana, joten se irroittaa pinttyneemmänkin lian.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s