Eskimopyykkiä


Olette varmaan nähneet Ariel Excel -mainoksen, jossa eskimonainen käy avannolla pyykillä? Pyykinpesua kylmällä vedellä; mainoskikka vai ekoteko?

Veden lämmitys vie toki energiaa. Vie kuitenkin aikansa, ennen kuin pesukoneiden valmistajat saavat koneisiin kylmäpesuohjelmia. Esimerkki, oma Mieleni:

Kylmäohjelma; max 2 kg, 0,23 kWh ja 37 l vettä. Siis 0,115 kWh ja 18,5 l vettä per pyykkikilo.

Tavallinen 40 asteen kirjopesuohjelma; max 5 kg pyykkiä, 0,50 kWh ja 45 l vettä. 0,10 kWh ja 9 l vettä per pyykkikilo.

Tavallinen 40 asteen kirjopesuohjelma on siis taloudellisempi. Plus en halua edes kuvitella, että tuplaisin pyykinpesukerrat.

Kokemusteni perusteella eskimopyykinpesuaine ei irroita sen paremmin tahroja kuin muutkaan pesuaineet vaikka käyttäisi 40 asteen ohjelmaa. En allekirjoita väittämää, että Excel-pakkaus olisi 14-45% pienempi kuin … muut? Vai vertaillaanko aiempiin Ariel-paketteihin? Ja olisiko pyykkijauhe pahvipaketissa ekologisempi ratkaisu (siis jätteen kannalta), kun oman talouteni roskat päätyvät kaatopaikalle eivätkä polttolaitokseen? Sitä paitsi Ariel Excel -pullo on hankala saada täysin tyhjäksi. Lopuksi pullo on pakko avata (onneksi korkki kiertyy auki), hieman vettä sisään sekä ravistelua, jotta paksun geelin saa ulos.

Mainoskikka vai ekoteko? Mainoskikka, ainakin siihen asti kunnes pyykinpesukoneisiin tulee oikeat kylmäpesuohjelmat. Ja sittenkin ne soveltuvat sinkun kerran käytettyjen paitojen pesuun paremmin kuin lapsiperheen porkkanasosetahrapyykkeihin.

Aiemmat pyykinpesuun liittyvät postaukset:

Puhtaampaa pyykkiä

Kloori – Cl2 – kloriitti

Mainokset

2 thoughts on “Eskimopyykkiä

  1. Kivaa, että löysin sivuillesi Kemikaalikimaran sivuston kautta. En oikein pidä siivoamisesta, mutta nyt aion opettaa itseni pitämään siitä. Aluksi keskityn raivaamiseen, mutta vielä koittaa se päivä kun pääsen käärimään hihani varsinaisen siivoamisenkin kimupussa.

    ps. minä käytän pesupähkinöitä pyykinpesussa. Toimii hyvin 40 asteisessa vedessä.

    • Hei Sotkuholisti! Innostuin kovasti projektistasi, tosi hienoja ennen ja jälkeen -kuvia! Pitää tutustua FlyLadyynkin kun ehdin. Allekirjoitan täysin tuon ”pikkuhiljaa hyvä tulee”. Pienen lapsen äitinä sovellan sitä itsekin. Lelulaatikon siivous tänään, huomenna liinavaatekaappi, ylihuomenna … Suurempia kertaluonteisia siivousurakoita ehdin tehdä harvemmin, ja toisaalta kohtuukunnossa olevassa kodissa ei tarvitse suursiivoja harrastaakaan. Tsemppiä! ps. Oletko kokeillut sivusta auki olevia, tai ainakin läpinäkyviä koreja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s