Talvi takana?


Talvi on -vihdoin- takana. On aika korjata talvitavarat pois, ja ottaa välikausikamppeet esille.

”Kauden vaihtaminen” kertaheitolla säästää mielestäni aikaa ja vaivaa, samalla tulevat kausitavarakomerot ja -varastot järjestellyiksi. Pesulaan on mukavampi viedä useampi talvitakki kerralla kuin yksitellen, ja kenkien hoitaminen sarjatyönä on aika nopeaa.

Sisällä

 • Talvitakit ja -ulkoiluasut. Vähintään kunnon tuuletus, ulkoiluvaatteiden pesu ja kalliimmat päällystakit pesulaan. Suosittelen omaa kaappia kausivaatteille, jolloin ne säilyvät siisteinä ja pölyttöminä. Mikäli kausivaatteille ei ole omaa kaappia, paperinen pukupussi on hyvä vaihtoehto. Välikausivaatteet esille ja talvivaatteet kaappiin.
 • Talvikengät. Kunnon puhdistus ja lankkaus. Kosteussuojauksen teen yleensä vasta käyttöönoton yhteydessä, koska toisinaan kengät kaipaavat uuden lankkauskerroksen. Pohjalliset voi ottaa pois, ja säilyttää ne irrallaan kenkälaatikossa. Kenkälaatikon päätyyn vaikkapa post-it -lappu joka kertoo mitkä kengät on kyseessä. Kaikkein järjestysfriikeimmät laittavat jopa digikuvia kenkälaatikoiden päähän. Kengännauhojen uusinta kannattaa tehdä keväällä, sillä jos talvi yllättää … nauhattomat talvikengät ovat ikävä yllätys.
 • Kevätkenkien lankkaus ja kosteussuojaus.
 • Villapaidat, villasukat, kaulaliinat, haalarit… Villapesuun. Kannattaa tarkastaa pesuainepullon kyljestä, sopiiko pesuaine villalle (useat nestemäiset eivät!). Pesukoneiden villapesuohjelmat ovat yleensä aika pienelle määrälle villapyykkiä (esim. 1 kg), joten kannattaa varautua pesemään useampi kuorma. Villavaatteiden säilytyspaikan tulisi olla suhteellisen tilava, älä tunge liian pieneen laatikkoon! Villapyykin jälkeen on hyvä tyhjentää pesukoneen nukkasihti.

Ulkona

 • Talviurheiluvälineet; sukset, kelkat, pulkat (tarvittaessa kevyesti pyyhittyinä) ulko- tai kellarivarastoon. Ja lasten polkupyörät samalla ulos 😉
 • Puutarhakalusteet voi ottaa samalla ulos, jos ulkovarasto on pieni, eivätkä talviroinat suksista lumikolaan sinne muuten mahtuisi. Puutarhakalusteiden pyyhinnän voi jättää hieman myöhemmäksi.

Onpa kyse talvikengistä tai pulkasta, tarpeetonta tai rikkinäistä ei kannata säilöä vuositolkulla. Ehjä tavara kiertoon vaikkapa hyväntekeväisyysjärjestön kautta ja rikkinäinen roskiin (jos korjaus ei ole mahdollista tai kannattavaa).

Kauden vaihdon yhteydessä on hyvä tarkastella säilytystilojen toimivuutta:

 • onko tavaraa liikaa säilytystiloihin nähden
 • onko säilytystilat jaettu oikein esim. kodinhoitohuoneen kaapit sopivat paremmin jatkuvasti käytössä oleville pyyhkeille kuin kausikäyttöisille villavaatteille ja kaappien ylähyllyille voi laittaa harvemmin tarvittavia säilytyslaatikoita
 • onko oikeanlaisia henkareita riittävästi oikeanlaisessa käytössä, eli ovatko jykevät henkarit takeilla vai T-paidoilla…
 • onko tarvetta pukupussien käyttöön
 • ovatko säilytyslaatikot oikeanlaisia ja onko ne nimetty (tai läpinäkyviä)
 • ovatko säilytystilat siistejä, vai kaipaavatko ne puhdistusta ja tuuletusta

Ei kun hommiin!

Mainokset

One thought on “Talvi takana?

 1. Päivitysilmoitus: SmartStore « Siivousfriikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s