Mattopyykkiä


Nyt on hyvä aika pestä mattoja 🙂

Itse en jaksaisi ylläolevien naisten tapaan kyykkiä laiturilla, kun muitakin mahdollisuuksia on… Itse pesen mattoni mieluiten kotona pesuhuoneessa, lämpimän veden ja viemärin lähellä. Nestemäisellä pyykinpesuaineella tulos on parempi kuin mäntysuovalla ja kylmällä vedellä.

Laiturilla pesua ei nykyisin suositella, vaan pesuvedet pitäisi imeyttää maahan.

Paras matonpesupäivä on sellainen, jolloin suhteellinen kosteus ei ole hirmuisen korkea, koska ilmankosteus vaikuttaa maton kuivumisaikaan ratkaisevasti.

  1. Pesuohjemerkintöjen tarkastaminen. Monet matot eivät vesipesua kestä. Arvokkaat silkkimatot puhdistetaan ammattipesulassa kemiallisesti.
  2. Maton huolellinen imurointi, molemmat puolet. Hiekan ja kivien hinkkaaminen pesuaineen kera ei ole kivaa.
  3. Matto pesuhuoneen lattialle, ja kostutus haalealla vedellä.
  4. Haaleata vettä ämpäriin ja nestemäistä pesuainetta ohjeen mukaan ELI yleensä alle korkillinen!! Yliannostelu ei kannata, se vain hankaloittaa huuhtelua.
  5. Pesuaineliuosta matolle, varrellisen pesuharjan kanssa kevyt jynssäys kudosten suuntaisesti. Varrellisen pesuharjan ansiosta ei tarvitse kyykkiä; polvet kiittävät. Kääntöpuolen pesu.
  6. Matto rullalle ja pystyyn. Kun enimmät pesuvedet ovat valuneet pois, on huuhtominenkin helpompaa. (Tarvittaessa uusi pesukierros.)
  7. Maton huuhtelu, varrellista siivousharjaa kannattaa tässäkin käyttää hyväksi.
  8. Matto rullalle ja pystyyn. Kun huuhteluvedetkin ovat valuneet, maton voi levittää lattialle kuivumaan.
  9. Jos mahdollista, kannattaa lattialämmityksen tehoa lisätä kuivumisen nopeuttamiseksi. Vaihtoehtoisesti maton voi kantaa ulos kuivumaan, jos se on mahdollista.

Laatta-/kivi-/muovilattia ei säikähdä, vaikka hieman kostea matto levitettäisiin paikoilleen. Puulattia ei siedä kosteata mattoa, joten maton on oltava kuiva. Toisaalta kostea matto kerää helposti likaa, joten lastenhuoneessa ja keittiössä näin ei ehkä kannata tehdä 😉

Kannattaa tarkastaa, josko isomman marketin siivoustarvikevalikoimista löytyy omien siivousvälineiden (esim. moppi tai ikkunanpesin) varsiin sopivia pesuharjoja. Tällainen pesuharja on hieman kalliimpi kuin puinen, johon ei vartta saa, mutta hintansa väärti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s