Ilman kostuttamisesta…


Silmiini osui mainos ilmankostuttajista, jotka toimivat ultraäänen avulla tuottaen vesipisaroita huoneilmaan.

Omat kokemukseni ilmankostuttajasta ovat huonoja: laite oli vaikea puhdistaa ja vei sähköä (joka tosin ei välttämättä ole ongelma, jos maksaa lämmityskulut muutenkin itse). Oma laitteeni oli höyrystävä, joten kuumaa höyryäkin piti varoa, ja laite sijoittaa kaapin päälle. Ja silloin laitteen täyttäminen oli vielä hankalampaa. Kesällä ilmankostuttaja piti säilyttää kaapissa, ja se vei sangen paljon tilaa.

Hengitysliitto varoittaa ilman kostuttamisen riskeistä; ilman suhteellinen kosteus ei saa nousta yli Rh 45% ja ilmankostuttaja pitää säännöllisesti puhdistaa. Pisaroivien ilmankostuttajien todetaan pahimmissa tapauksessa levittävän bakteereja huoneilmaan, koska veden lämpötila on matala. Huoneistoon mahdollisesti kertyvä valkoinen pöly on peräisin veden mineraaleista, joita vesijohtovesi sisältää. Tislatun veden käyttö poistaa ongelman, mutta tulee sangen kalliiksi ellei ole töissä laboratoriossa…

Itse ihmettelen, miksi pyykkiä ei voi kuivata kuivimpina talvikuukausina esim. makuuhuoneessa. Ei maksa ylimääräistä, kuivausrummun käyttäjä saattaa säästää jopa hieman rahaa ja narulla pyykkinsä kuivaavat tasapainottavat huoneistonsa kosteuskuormaa. Ei tarvitse lisätä vettä, muistaa ottaa kostutinta pois päältä (ellei käytä ajastinta) eikä tarvitse puhdistaa homekasvustoa kostuttimesta. Lisäksi vanhemmissa asunnoissa asuvien on syytä muistaa, että 50 vuotta sitten asuntoja ei suunniteltu kestämään nykyisen kaltaista vedellä lutraamista. Siis sekä suihkussa käyntien että kuivattavan pyykin määrää. Tämän vuoksi voi olla järkevääkin kuivattaa pyykkiä eri huoneissa, vaikkei sisustuslehdissä niin tehdäkään 😉 Tämän lisäksi suihkun/kylvyn jälkeen kannattaa jättää kylpyhuoneen ovi auki, jotta kosteus pääsee leviämään muihinkin huoneisiin.

Ilmankostuttajan sijaan suosittelen sijoittamaan rahat kosteusmittariin, sen avulla on helppo seurailla eri huoneiden ilmankosteuspitoisuutta.

PS. Miten sitten ilmankostutin puhdistetaan, jos sellainen on tullut hankittua? Vettä ja vanha tiskiharja, tarvittaessa vesisäiliöön kloriittiliuosta yön ajaksi, aamulla kunnon harjaus ja huuhtelu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s