”Astianpesukone jää rasvaisiksi”


Joku lukijoista oli tullut blogiin otsikon mukaisella hakusanarimssulla. Kokemusta on, että astianpesukone ei tee tiskeistä puhtaita 😦

Ensin kannattaa tarkastaa astianpesukoneen kunto, eli että tiskikoneen alaosan sihti on puhdas. Tiskikone kaipaa myös puhdistusta, sitruunahappopesu silloin tällöin on tarpeen.

 Seuraavaksi kannattaa tarkastaa, että käytetty pesuohjelma on riittävän pitkä ja käyttää riittävän kuumaa vettä. 55 asteen lämpötila vedelle säästää aikaa ja energiaa, mutta rasvaiset astiat eivät välttämättä puhdistu. Puhumattakaan 35 asteen pikaohjelmista, jotka on tarkoitettu cocktail-laseille…

Kolmas huomioitava seikka on astioiden sijoittelu. Alakorissa ne puhdistuvat paremmin, toisaalta heikkolaatuiset muoviastiat eivät välttämättä kestä alakorin kuumuutta. Ja toki tiskikoneen varsien pitää päästä kunnolla pyörimään.

Viimeisin, mutta tärkein asia on konetiskiaine. Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että eri koneet tarvitsevat eri merkkejä. Modernit koneet tuntuvat olevan kovin tarkkoja … Olen itse tykästynyt Fairy-tabletteihin, niillä lähtee juhlapyhien rasvaisimmatkin astiat puhtaiksi. Tosin rajansa kaikella, tiskikone varmasti tykkää jos suurimmat ihramäärät pyyhkäistään vaikkapa käytettyihin, roskikseen menossa oleviin paperiservetteihin. Viemäriinhän ei kannata kaataa suuria rasvamääriä, ainakaan eläinperäisiä rasvoja jotka jähmettyvät. Tiskikone ei ylipäätään ole jätemylly: ruoantähteiden paikka on biojäteastiassa tai roskiksessa, ei tiskikoneessa tai keittiön altaassa.

Mainokset

4 thoughts on “”Astianpesukone jää rasvaisiksi”

  1. Muuten hyvä, mutta 35 C ohjelma ei kyllä ole tarkoitettu yhtikäs mihinkään oikeaan astianpesukäyttöön. Sehän on koneessa vain jotta saataisiin hyviä testituloksia kuluttajan puijaamiseksi ostopäätöshetkellä.

    Sen vuoksi astianpesuaineen tulee olla riittävän voimakasta lipeää, ja sitä on annosteltava koneeseen riittävästi, jotta rasvat saponifoitusivat (muuttuisivat saippuaksi) ja huuhtoutuisivat viemäreissä matkoihinsa.

    Putkimies vierailee vain sellaisissa kodeissa avaamassa rasvasta tukkeutunutta keittiön rööriä, joissa pihtaillaan konetiskiaineen kanssa tai käytetään vääränlaista ainetta (eko-heko-aineita).

    Tässä asiassa ei yksinkertaisesti ole oikoteitä onneen.

    • Näinhän se taitaa olla … vähän saman luokan viherpesua kuin autojen keskikulutukset valmistajien ilmoittamina 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s