Uuteen kasvuun!


Huonekasvien lepokausi loppuu useinmiten helmikuussa, joten nyt on loistava aika tarkastaa lannoitus ja multatilanne.

En ole kaksinen viherpeukalo, mutta jotain olen oppinut vuosien varrella. Ruukkukasvien multatilanne on hyvä tarkastaa pintapuolisesti vuosittain, esim. jos muoviruukku on mennyt juurten voimista muodottomaksi tai juuria työntyy isot määrät pohjan reiästä on luultavasti aika vaihtaa ruukku. Noin kolmen vuoden välein olen nostanut kasvit ulos ruukuistaan, ja tarkastellut tilannetta lähemmin. Joko vaihtanut uutta multaa tai uuden isomman ruukun. Tässä kohtaa voi myös tuupata huonokuntoiset kaverit kompostiin viimeiselle matkalle 😉

Operoitavat ’potilaat’ kannattaa kastella hyvin edellisenä päivänä, koska kostea multapaakku irtoaa helpommin. Mullan- ja ruukunvaihto ovat sotkuista puuhaa, joten homma on helpointa tehdä juuri ennen viikkosiivousta. Mitä isompi kasvi, sitä todennäköisemmin multa ei pysy alustana käytetyllä sanomalehdellä, vaan imurin kanssa on tehtävä loppusiivous.

Ruukkuja on moneen lähtöön, mutta kovin lämpöiseen paikkaan (esim. eteläauringosta nauttiva ikkuna) lasittamaton saviruukku, siis se tylsän ruskea olisi paras valinta. Lasittamaton ruukku hengittää kosteutta sisään ja ulos, hieman kuin varaava takka lämpöenergiaa. Useinmiten ruukussa on pohjassa reikä, joten kaveriksi tarvitaan pieni alusta tai suojaruukku, johon ylimääräinen kasteluvesi voi valua. Umpinainen ruukku ilman pohjassa olevaa reikää on aikamoinen riski, koska ylimääräinen vesi ei pääse valumaan pois. Tällöin kannattaa varata ruukun salaojitukselle riittävän korkea tila.

Ruukun salaojittaminen on tärkeää, jotta liika vesi pääsee valumaan pois kasvin juuria mädännyttämästä. Salaojitan ruukut pääosin kivillä, koska ne lisäävät ruukun painoa. Vien kasvit kesällä ulos, ja on hyvä että ruukut eivät kaadu pienistä tuulenpuuskista. Isokokoisempiin ulkoruukkuihin laitan kevytsoraa, jotta niitä olisi kevyempi siirrellä. Salaojitusmateriaalit käytän uudestaan, sisällä siirrän ne kasvin mukana uuteen ruukkuun ja ulkokukkien kevytsorat jätän talveksi ruukkujen pohjille seuraavan kesän istutuksia varten.

Kun kasvi vaihdetaan uuteen isompaan ruukkuun, salaojituksen päälle laitetaan hyvää multaa sen verran että kasvi multapaakkuineen jää sopivalle korkeudelle, noin pari senttiä ruukun reunasta. Liian korkealla istutettu kasvi on hankala kastella. Juuripaakun ja ruukun väliin laitetaan multaa hennosti painellen. Juuripaakun päälle voi laittaa hieman uutta multaa, mutta säästeliäästi.

Mullan laadulla on suuri merkitys, halvimmat multapussit kierrän kaukaa. Niissä tuntuu olevan paljon turvetta, jopa tikkuja. Hyvä kukkamulta on mielestäni riittävän tummaa, sellaista muhevaa niin kuin mainoksessa aikoinaan sanottiin. Kun multa on vaihdettu, on aika kastella ja sen jälkeen mahdollisesti lisätä hieman multaa. Samassa yhteydessä ruukkukasvin lehdet voi pyyhkiä tai sumuttaa vedellä.

Lannoitan huonekasveja noin maaliskuusta marraskuuhun. Olen kokeillut monia vaihtoehtoja, mutta omassa arjessani ovat toimineet parhaiten:

  • kasviravinnepuikot huonekasveille, niin riittää kun lannoitusta miettii parin kuukauden välein
  • orkidealannoite, jonka olen tehnyt valmiiksi käyttöseokseksi vanhaan mehupulloon (lannoitetta tarvitaan niin vähän, että se on pakko laimentaa ensin)
  • jauhemainen kesäkukkalannoite, jota olen lisännyt kesäisin jokaiseen kastelukannulliseen ulkokukille, lannoituksen ansiosta kukkani ovat jaksaneet tehdä uusia kukkia koko kauden 🙂
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s