Espressokeittimen puhdistus


Maukasta kahvia saa vain puhtaalla keittimellä. Ja espressoon tämä pätee erityisen hyvin. Espressokeittimen puhdistus onkin sitten isompi juttu, sillä kone pitää puhdistaa kahdella tavalla (ei tosin välttämättä samalla kertaa): poistamalla kalkki ja rasva.

Kalkki poistetaan hapolla, ja rasva emäksellä. Kalkinpoistoa ei tarvitse tehdä Suomen pehmeähkön veden ansiosta kovin usein, sen sijaan rasvanpoisto on must. Kahvipavuissa ON rasvaa.

Espressokeittimessä on oltava takaisinhuuhtelumahdollisuus, jotta seuraava toimii. Itse käytän Cafiza -merkkistä puhdistusainetta. Aluksi umpinaiseen filtteriin laitetaan n. puoli teelusikallista Cafiza-jauhetta. Tämän jälkeen kone kytketään päälle 10 sekunniksi, ja pois 10 sekunniksi. Näitä vuorotteluja tehdään 5. Ajaminen umpifiltteriä vasten vaatii koneelta paljon, siksi vuorotteluja ei kannata tehdä ylimääräisiä kertoja. Tämän jälkeen koneesta lasketaan ulos vettä ilman kahvaa ja filtteriä.

Seuraavaksi on vuorossa kahvan ja filtterin puhdistus. Itse laitan litran mittaan kiehuvaa vettä puolisen litraa, ja puoli teelusikallista Cafizaa. Kahva ja filtteri kylpyyn n. tunniksi. Kylvyn jälkeen kunnon huuhtelu kuumalla vedellä.

Aika keittää espressot? Melkein. Ensimmäinen erä puhdistuksen jälkeen pitää keittää ’harakoille’, että huuhteluidenkin jälkeen mahdollisesti jääneet puhdistusainejäämät saadaan pois. Mutta tämän jälkeen … ei kun nauttimaan!

EDIT:

  1. Cafizaa ei pidä kaataa vesisäiliöön. Espressokeittimien vesisäiliö on usein irroitettava, klooraus ja kunnon huuhtelu on parempi vaihtoehto. Suodatinkeittimille on oma aineensa, Clean Drop.
  2. Cafiza ei sovi millekään alumiiniselle keittimelle, esim. mutteripannu.
Mainokset

4 thoughts on “Espressokeittimen puhdistus

    • Hei, kuvassa oleva setti on Rancilio Silvia (keitin), Rancilio Rocky (kahvimylly, malli jossa on annostelija) ja niiden alla on knock-box, johon voi tiputtaa käytetyt ”kahvipurukakut”.

  1. Päivitysilmoitus: Viikonlopun linkkivinkki « Arkijärki

  2. Päivitysilmoitus: Jauhetaan kristalleja eli kahvimyllyn puhdistusta « Siivousfriikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s