Korulaatikon siivous


Minun piti kirjoittaa tästä aiheesta jo vuosi sitten, mutta parempi myöhään, kuin ei silloinkaan…

Olen aiemmin kirjoittanut korujen puhdistamisesta, mutta en korulaatikon suuremmasta siivouksesta… Mitä tehdä, kun korulaatikosta löytyy arvometallipaloja, joita ei ole vuosiin käytetty ja joilla ei ole tunnearvoa? Koruja, jotka kyllä kelpaisivat murtomiehelle, mutta joita varten ei kannata pankin tallelokeroa vuokrata?

Itselläni oli pitkään mielessä teettää vanhoista kultakoruista uusi kaulakoru. Aluksi en kuitenkaan ollut varma sopivasta mallista, ja koska sittemmin jouduin työssä ramppaamaan lähes päivittäin turvatarkastuksen läpi (eli suuret metallimäärät on riisuttava), niin luovuin suosiolla haaveesta.

Kullan maailmanmarkkinahinnan noustua päätin suorittaa korulaatikon siivouksen. Keräsin katkenneet kaulaketjut, rikkinäiset korvakorut ja vuosikausiin käyttämättömät ranneketjut minigrip-pussiin, ja vein ne K.A. Rasmussen -yhtiön ostopisteeseen Helsingin Etelärannassa. Kaupanteon jälkeen join kahvit Kauppahallissa.

Kultaa myydessä kannattaa ehdottomasti vertailla ostohintoja, ja posti- ym. kulujen jälkeen käteen jäävää rahamäärää. Eri toimijat hyvittävät eri tavoin eri karaattimääristä. Tavallisesti suomalaiset korut on tehty 14 karaatin kullasta, kun taas lähi-idästä tuodut korut ovat usein korkeamman kultapitoisuuden omaavaa 18 karaatin kultaa.

Kultaa ostavat nettifirmat ovat kyllä käteviä, mutta ymmärtääkseni bisnesidea samanhenkinen kuin vippilainoissa … asiakas kärsii. Mikäli koruissa on arvokiviä, voi Helsingin Pantti olla varteenotettava myyntipaikka. Eli otetaan panttilaina, joka jätetään lunastamatta. Mikäli huutokauppahinta ylittää panttiyhtiön saatavat, niin panttikuittia vastaan asiakas saa ylijäämän itselleen.

Itse sain harvinaisen hyvän siivouspalkan; lähes 1000 euroa. Olenko kaivannut (romu)kultakorujani vuoden aikana? En. Sen sijaan olen nauttinut mm. uudesta käsilaukusta, jonka myyntirahoilla ostin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s