Sälekaihtimien puhdistus


Jee – kevät on tulossa! Tosin kirkkaina päivinä huomaa varmaankin jokaisen pölyhiukkasen…

Silittämisen lisäksi on toinenkin siivousaskare, josta en erityisemmin välitä, nimittäin sälekaihtimien puhdistus. Monenmoista jippoa olen testannut, mutta työlästä hommaahan se joka tapauksessa on. Ikkunalasien väliin asennetut sälekaihtimet kannattaa puhdistaa ikkunapesun yhteydessä. Pinta-asennetut sälekaihtimet pölyyntyvät nopeammin, ja niitä on ainakin puhdistettava useammin.

Keino 1. Sälekaihtimet voi imuroida käyttäen huonekalusuulaketta. Tämä on nopea metodi, mutta vain pöly saa kyytiä, lika ei irtoa.
Keino 2. Sälekaihtimista voi yritää poistaa enimmät pölyt pölyhuiskan avulla. Tämäkin on nopea metodi, ja teleskooppi-pölyhuiskan avulla ylettyy korkeampienkin ikkunoiden sälekaihtimiin.
Keino 3. Säleet voi pyyhkiä käyttämällä valkoisia, ohuita puuvillakäsineitä (löytyy mm. Sini-tuotteelta, isommista marketeista). Sormet vain säleiden väliin, ja pyyhintä järjestelmällisesti. Tarvittaessa käsineet voi kostuttaa miedolla pesuaineliuoksella. Metodi ei ole kovin nopea, ”nelipiikkisen” kanssa menee oma aikansa ja tikkaitakin saattaa tarvita. Säleiden leveys vaikuttaa jonkin verran, leveämpiä säleitä on vähemmän ja ne pystyy puhdistamaan nopeammin kuin kapeat säleet, joita on korkeussuunnassa paljon suurempi määrä. Tällä metodilla säleistä on mahdollista pyyhkiä likatahrojakin. Sälekaihtimien naruja voi yrittää puhdistaa pyyhkimällä kostealla rätillä (kun kaihtimet on ensin vedetty yläasentoon, eli vapaata narua on mahdollisimman paljon).
Keino 4. Pinta-asennetut sälekaihtimet voi usein irrottaa, ylhäällä olevia hakoja käännetään 90 astetta, jolloin kaihdinnippu irtoaa yläkannattimesta. Tämän jälkeen ne voi pestä miedolla pesuaineliuoksella kylpyhuoneessa. Hyvä ja ripeä kuivatus on must, joten kosteimpana kesäpäivänä tätä ei kannata tehdä. Tämä metodi puhdistaa myös sälekaihtimien narut.

Mikä on sinun keinosi sälekaihdinten puhdistuksen suhteen?

Mainokset

10 thoughts on “Sälekaihtimien puhdistus

 1. Kiitos puuvillahanskavinkistä. Meillä on yhdet puiset sälekaihtimet, joita olen harvoin pyyhkinyt mikrokuituliinalla. Hidasta ja tuskastuttavaa. Sälekaihdinten puhdistamiseenhan on olemassa joitain erikoisvälineitäkin.

 2. Olen ammattisiivooja ja me yleensä puhdistetaan ikkunan sisään asennetut sälekaihtimet kuivalla mikrokuituliinalla pyyhkien. Säleet kannattaa kääntää kupera puoli itseen päin ja hennoilla otteilla ylhäältä alas. Jos tarve vaatii, niin koveran puolen voi pyyhkiä vaakasuuntaisilla liikkeillä. Nihkeää pyyhkimistä tai pesua välttäisin viimeiseen asti, se on todella työlästä ja kastuessaan pöly on hankalampi poistaa. Mitä muuta likaa säleet ikkunoiden välissä muuten voi kerätä kuin kuivaa (katu)pölyä?

  Ikkunoiden ulkopuoliset säleet voi hyvin nihkeää pyyhintää tai pesua kaivatakin. Kaukaa viisasta olisi olla asentamatta säleitä muualle kuin ikkunoiden väliin. Hetken vaiva tai investointi ammatilaisasennukseen säästää suurelta vaivalta myöhemmin 🙂

  • Kiitos hyvistä ammattilaisvinkeistä 😀

   Ikävä kyllä kiinteisiin ikkunoihin (joita ei voi avata) on mahdoton asentaa sälekaihtimia ikkunalasien väliin. Ja juuri nyt ainakin kivitaloissa tuntuu olevan isot, kiinteät ikkunat muotia 😦
   Toki nuo isot ikkunapinnat ovat muutenkin hankalia pestä, omakohtaista kokemusta on 😉

   • Tuollaisia ikkunoita en tajunnutkaan ajatella, en ole ilmeisesti joutunut töissä tekemisiin sellaisten kanssa 😀 Onhan näitä muitakin outoja ikkunatrendejä ollut, mm. kolmikerroksiset ikkunat.

 3. Olen myös huomannut, että kostealla rätillä pyyhkiminen voi saada pölyn välillä vain tarttumaan tiukemmin säleisiin. Imurointi ja pölyhuiska toimivat, yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

  Keittiön ovessa on avosälekaihtimet ja keittiössä kun on kokkailtu, rasvaa on joskus laskeutunut säleille. Pyyhkiä niitä ei oikein voi, koska silloin rasva alkaa paakkantua ja kun siihen sitten tarttuu pölyä, jälki on todella rumaa, pitäisi oikein hinkata jokainen säle erikseen, mikä on vähän liikaa. Imuri taas ei ota kunnolla, joten ainoa toivo lienee koittaa saada säleet irti ja kuumaan suihkuun.

  • Kuulostaapa ikävältä hommalta. Mä mieluiten pohtisin mahdollisuutta poistaa sälekaihtimet tuollaiselta paikalta jos ne ei oo aivan välttämättömät. Voisko niitä korvata jollain helpommin putsattavalla vaihtoehdolla, vaikka tavallisilla verhoilla jotka vois pestä koneessa?

   • Kieltämättä (paisto)rasva ja sälekaihtimet ei kuulosta hyvältä yhdistelmältä 😦
    Kovin kuumaan suihkuun niitä ei kannata viedä, veikkaan että säleet eivätkä langat pidä siitä, mutta riittävä määrä Fairya auttanee asiassa. Tietysti kannattaa miettiä, jos sälekaihtimien koko on täysin standardiluokkaa, niin ostaa yksinkertaisesti uudet ja kun rasvaroiskevaara on olemassa, nykäisee kaihtimet aina ylös.

  • Itse itselleni vastaten ja muille lukijoille tiedoksi, että ainakin tässä tapauksessa kuuma suihku toimi hämmästyttävän hyvin.

   Sälekaihtimet irti kannattimistaan ja varovasti niiden kanssa kylpyhuoneeseen (yksittäiset säleen tippuvat helposti lankojen välistä, jos kallisteleee liikaa). Sitten niin kuuma suihku ylhäältä alas kuin mahdollista (itse jouduin kannattalemaan toisella kädellä kaihtimia ja toisella suihkuttamaan, joten aivan tulikuumaa en voinut käyttää, kun tuli koko ajan roiskeita päälle). Runsasta suihkuttelua ja sitten vain kiinnitysosien kuivaus ja verho takaisin paikoilleen kuivumaan.

   Seuraavana aamuna auringonvaloa vasten on ilo todeta pölyn kadonneen, aiemmin rasvan himmentämien pintojen kiiltävän ja narujen olevan edelleen valkoisia. Omalla vastuulla jokainen, mutta jos muut vaihtoehdot on koitettu, niin suosittelen kokeilemaan.

   • Mukava kuulla, että vinkki tepsi – sama todennäköisesti edessä meilläkin, terassin oven sälekaihtimet tuskin puhdistuvat riittävästi muilla keinoin parin vuodenpäästä 😦

 4. Iltasanomissa on video missä grillipihteihin kieputetaan pala mikropyyhettä (molempaan pihtiin) ja kiinnitetään kumilenkeillä. (Julkaistu 4.6.2017). Käsittääkseni pihdit voi kastaa fairyveteen. Puhdistuksen pitäisi olla suht. nopeaa ja kikan pitäisi toimia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s