Kultaa vai multaa?


Biolan mainostaa kompostoriaan sijoituksena, joka pienentää sekäjätekustannuksia 50% vuodessa, noin 200 eurosta 100 euroon. Aiempien postauksieni perusteella voi päätellä, että meillä on eletty pieneliöiden kanssa symbioosissa (ainakin ajoittain…) useampi vuosi. Tämän vuoksi en allekirjoita em. mainoksen väittämää. Sekäjätemäärä toki pienenee, mutta jos jätteestä PUOLET on biojätettä, niin joko taloudessa tehdään perunamuusia joka päivä tai heitetään ruokaa roskiin surutta… Omassa taloudessamme kaikkein eniten syntyy pahvi- ja paperijätettä, jotka vien kierrätyspisteeseen (lasin ja metallin kera). Biojätettä syntyy hyvin vaihtelevia määriä, arkena ei välttämättä lainkaan, kesäviikonloppuisin taas tehdään paljon ruokaa ja kenties leikataan nurmikkokin.. Biojäte tiivistyy hajotessaan noin kolmannekseen alkuperäisestä jätetilavuudesta. Hajoamisprosessin nopeus riippuu erittäin paljon ulkolämpötilasta, vaikka lämpökompostorin venttiilillä ilmanvaihtoa voikin säädellä. Pakkastalvena kompostori jäätyy helposti (merkistä riippumatta), ja kompostorin mahdollisesti täyttyessä biojätettä on laitettava sekajätteen joukkoon.
Mainos on siis vähintäänkin harhaanjohtava. Eräs huomioitava asia on se, että lämpökompostori kaipaa kypsymisjakson, noin kaksi kuukautta, jolloin kompostoriin ei lisätä uutta materiaalia. Tämä jakso olisi hyvä olla touko-lokakuun välisenä aikana, jolloin ulkoilman lämpötila on riittävän korkea, muuten kypsyminen helposti pysähtyy. Se, mihin kypsymisjakson aikana syntyvän biojätteen sijoittaa, on ongelma sinänsä. Itse laitan keittiöjätteen kannelliseen 30 litran astiaan, ja puutarhajätteen lehtikompostiin. Kun kompostori on kypsymisen jälkeen tyhjennetty, tyhjennän tuon 30 litran minikompostin ja osan lehtikompostista tyhjään kompostoriin. Isommassa taloudessa kompostin kypsymisjakson aikana biojätettä syntyy varmasti sekajätteeksi asti.
Yhteenvetona siis: kompostoria tuskin kannattaa hankkia jätekustannusten vuoksi, sen verran vaivannäköä se vaatii. Palkkana kannattaa ennemminkin ajatella ravintorikas multa, jota omista jätteistä syntyy.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s