Siivousfriikki testaa: siistein tapa pitää yrtit hengissä


Täysin epätieteellisessä siivousfriikin testissä on 3 erilaista ja hintaista metodia:

1) Indoor Garden 2) Ikean maljakko -metodi 3) Eva Solo yrttiruukku

1) Indoor Garden 2) Ikean maljakko -metodi 3) Eva Solo yrttiruukku

Mainittakoon, että kaikki ovat lahjoja, joka on yksi syy että taloudessa on kilpailevia vaihtoehtoja… Olen pitänyt basilikaa Indoor Gardenissakin, kuvaustilanteessa sen olivat vallanneet salaatti ja ruohosipuli.

1) Indoor garden

 • Kallein
 • Tilaa 2-3 ruukulle, myös hieman isommat ruukut mahtuvat
 • Vesipumppu kierrättää vettä, ja lamppu valaisee öisin (käytän ajastinta, koska läpi vuorokauden käyttö maksaisi n. 2 euroa kuussa, ja on mielestäni hieman turhaa vain yrttien kukkimisen estämiseksi)
 • Vie sangen paljon tilaa, ja vaatii 2 pistorasiaa (vesipumppu ja kasvivalo), sekä haluttaessa ajastimen
 • Oma vesilannoitejauhe, kanankakkaa en käyttäisi hajun ja koostumuksen vuoksi (vesipumppu voi tukkiutua)
 • En veisi ulos

Indoor Garden on puhdistettava noin kolmen viikon välein, koska irtonainen multa kerääntyy altaan pohjalle sakaksi ja saattaa rikkoa vesipumpun (plus veikkaan, että olisi oiva alusta levämäiselle kasvustolle). Veden kippaaminen ja altaan puhdistus vie noin 5 minuuttia. Vettä on lisättävä noin viikon välein, altaan kokonaisvesitilavuus n. 2 litraa. Veden vähyyden kuulee – vesipumpun ääni muuttuu korvin kuultavaksi. Toisaalta Indoor Garden on näistä vaihtoehdoista ainoa, jossa yrtit säilyisivät hengissä kahden viikon loman ajan. Onko se tarpeen, on toki eri juttu..

2) Ikean maljakko

 • Blogivinkki, pahoittelut etten voi linkata lähdettä – olen unohtanut mistä tämän vinkin löysin, lisään kyllä jos muistuu mieleen!
 • Yksinkertainen ja halvin (maljakko maksaa tietääkseni 2-3 euroa), pari senttiä vettä pohjalle ja kaupan basilikaruukku pohjalle
 • Isommat yrttiruukut eivät maljakkoon mahdu, ja tuskin toimisi salaatin kohdalla, kun se vaatisi alaosassakin hieman enemmän tilaa
 • Helppo siirtää paikasta toiseen
 • Lannoitus onnistuu vaikkapa luonnollisella kanankakalla, jota laitetaan hieman maljakon pohjalle
 • Voi helposti viedä ulos aurinkoon, mutta tuulisella paikalla saattaa kaatua
 • Ainoa monikäyttöinen vaihtoehto, maljakkoa voi käyttää talvella alkuperäiseen tarkoitukseensa

Helpoin puhdistaa, senkun nostaa yrttiruukun pois, ja laittaa maljakon tiskikoneeseen. Veden määrän kontrollointi on hieman vaikeampaa, vettä saa lisätä noin joka toinen päivä koska juuret eivät saa lillua vedessä, tai mädäntyminen uhkaa. Pidemmälle lomalle lähtiessä kannattaa siis viskata yrtit roskiin ja laittaa maljakko pesuun…

3) Eva Solo -yrttiruukku

 • Kaksiosainen, keraaminen ruukku, jossa on kapillaareina toimivat langat ylemmän ruukun läpi alempaan ruukkuun, joka toimii vesisäiliönä
 • Vie vähiten tilaa
 • Ruukkuun mahtuu pienempi yrttiruukku muovikuorineen tai isompi yrttiruukku ilman muovikuorta (istutettuna)
 • Muutaman kympin hintainen, luulisin
 • Voi siirtää paikasta toiseen, muttei niin mukavasti kuin Ikean maljakkoa
 • Lannoitus onnistuu, mutta alaosan läpikuultava materiaali näyttää ikävästi läpi, että kanankakkaa on käytetty 😉
 • Voi helposti viedä ulos aurinkoon, mutta tasapainoasemansa vuoksi kaatuu varmaan aika helposti, ellei alaosa ole täynnä vettä..

Vaikein puhdistaa, etenkin nuo ”kapillaarilangat” on kurja pestä. Vettä pitää lisätä noin kerran viikossa, mutta kaatoaukko on turhan pieni.
EDIT: Huomasin, että ulkona ollessa alasäiliöön on ruvennut kasvamaan levää, yök. En tiedä mistä johtuu, lämpötilasta (aurinkoinen paikka, ja iltapäivisin voi olla tosi kuuma) vai kapillaarilankojen bakteerikannoista. Ajatuskin säiliön ja kapillaarilankojen pesemisestä etoo.

Ja voittaja on … no, se riippuu vuodenajasta, lompakosta, valoisasta tilasta, kuinka usein ehtii kastelemaan… Talvikasvatukseen (tai edes hengissä pitoon) taitaa soveltua vain Indoor Garden, riippuen toki kuinka valoisaa tilaa on tarjolla. Etenkin basilikan osalta on todettava, että sekä valoa, vettä että lannoitetta tarvitaan suhteellisen paljon. Talvella tasapainon säilytys on haasteellisempaa kuin kesällä.

Entä säästääkö tällä jotakin? No tokihan kaupan yrttejä pääsee hyödyntämään pidempään, ne kestävät selkeästi useamman viikon käytön (ehtiikö uutta lehteä pukata riittävästi pienperheen käyttöön on toki toinen juttu). Tosin Indoor Gardenin ja Eva Solon hinnoilla ostaa aika monta yrttipurkkia kaupastakin. Itseäni viehättää kasvun ihme, ja yrttejä on helpompi napsia kun niitä on keittiön pöydällä helposti saatavilla. Kaikkein halvimmaksi taitaa kuitenkin tulla omien yrttien kasvattaminen siemenistä, tosin tämä toimii lähinnä keväällä-kesällä, kun valoa on riittävästi. Toki kasvatus siemenistä vaatii myös aikaa ja hoivaa, lannoittamisen ja mahdollisen ruukun vaihdon suhteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s