Viemäri tukossa?


Voihan vi … viemäri! Kieltämättä päivä päivältä hitaammin vetävä viemäri on niitä kotiaskareita, joita siirtäisi aina vaan eteenpäin, kunnes on pakko tarttua hommiin.

vesilukko

Ihan ensimmäiseksi voisi tietysti yrittää välttää viemärin tukkeutumista:

 • keittiössä ruokajäämät (mukaanlukien ne jähmettyvät rasvat) biojätteeseen
 • kylpyhuoneessa ja wc:ssä irtonaisten hiuksien pyyhkäisy wc-paperilla roskikseen
 • pihalla lehtien poistaminen sadevesiviemäreiden ritilöistä

En muista, että minkään keittiöni viemäri olisi koskaan tukkeutunut, viemäriin kaadettavalla kiehuvalla vedellä (esim. pastan keitinvesi) lienee osuutta asiaan? Sen sijaan kylpyhuoneen ja wc:n viemäreitä on jouduttu avaamaan. Käsisaippua ja hiukset tekevät melkoisen sulamattoman mixin putkistossa 😦

Ruokasooda & etikka

Aika ajoin nostetaan esiin ruokasoodan & etikan käyttö viemärin avauksessa. Että ensin noin desi ruokasoodaa viemäriin suppilon avulla ja sitten perään pari desiä etikkaa. Youtubessa on päheitä kuvia syntyvästä vaahdosta. (Lopuksi huuhtelu ensin kuumalla, sitten viileällä vedellä.) Testattu on, kun sattui ainekset olemaan valmiina. Ei toimi tositukosten (hiuksia ym) kanssa, edes käsittelyn toistaminen ei hoitanut ongelmaa. Kallis vaihtoehto, ainakin jos ruokasoodaa ostaa normaalikokoisissa purkeissa, mutta jos lapset ovat innostuneita kemiallisista reaktioista niin hupia tuosta toki syntyy.

Natriumhydroksidi

Myönnän, olen mukavuudenhaluinen. Kodin putkimies ja muut vastaavat tuotteet ovat ensisijainen valintani. Puoli pulloa tukkeutuneeseen viemäriin, vaikutus yön yli ja huuhtelu lämpimällä vedellä. Yleensä nuo putkenavausliuokset ovat natriumhdyroksidia eli lipeää. Kannattaa kuitenkin katsoa tuotteen pH-pitoisuus, sillä halpistuotteissa pitoisuus voi olla selkeästi pienempi. Ja pH-asteikkohan on 10-kantainen logaritminen: yhden yksikön muutos tarkoittaa kymmenkaksinkertaista pitoisuuseroa! (Kiitos virheen spottaamisesta, O-P Hämäläinen!)
Viemäriin, joka ei enää vedä lainkaan, en käyttäisi lipeäliuoksia. Täysin tukossa olevan viemärin joutuu suurella todennäköisyydellä avaamaan mekaanisesti, ja kurjasta hommasta tulee todella ikävä, jos putkissa on tukoksen lisäksi lipeää (voi syövyttää ihoa ja vaurioittaa silmiä).

Mekaaninen avaus

Siinä vaiheessa, kun viemäri ei vedä enää lainkaan, on pakko ryhtyä tositoimiin ja avata viemäri. Hommaan on hyvä varata:

 • kertakäyttökäsineet
 • ristipäinen ruuvimeisseli
 • vanha pyyhe
 • ämpäri
 • vanha tiskiharja
 • rätti / riepu
 • kloriittia

Viemärin alla oleva kaappi on syytä tyhjentää, koska todennäköisesti likaisia roiskeita ei pysty välttämään. Pyyhe kaapin pohjalle/lattialle ja ämpäri hajulukon alle. Sitten ei muuta varovainen avaus joko hajulukkoa kiertämällä tai ruuvaamalla viemärin ritilä ruuvimeisselillä auki, mallista riippuen. (En edes yritä antaa yksityiskohtaisia neuvoja, koska viemärimalleja on niin paljon, tukkeutumiskohdat vaihtelevat ja valitettavasti vain kokemus kertoo, että mikä on kätevin tapa hoitaa homma. Valitettavasti vanhemmat viemärit on minusta helpompia avata ja kasata kuin nämä uudemmat.) Kurjin osa eli viemäriputken puhdistus seuraavaksi, esimerkiksi tuon ruuvimeisselin avulla. Pienehkön tukoksen voi kaataa ämpäristä wc-pönttöön, isompi tukos kannattaa heittää muovipussissa roskikseen.

Kun tukos on poistettu, kannattaisi avatut viemärin osat (sekä likaantunut ruuvimeisseli) pestä kloriittivedellä & tiskiharjalla, riippuen toki siitä, kuinka siististi viemärin avaus on sujunut. Sitten viemärin osat kasaan, ja varovainen vesihanan avaus. Vuotavatko tiivisteet?

Lopuksi lattian / kaapin pyyhintä mahdollisista roiskeista kloriittiveden ja rievun avulla. Jätän yleensä pari arkkia talouspaperia päivän ajaksi viemärin alapuolelle, jotta näen heti jos kasaus ei onnistunutkaan ja viemäri vuotaa.

Lattiakaivon tyhjennys on helpompaa: lattiakaivon ritilä auki esim. ruuvimeisselin avulla ja möhnän siirto kertakäyttökäsineiden avulla muovipussiin. Lopuksi lattiakaivon ympäristön pesu vanhalla tiskiharjalla ja kloriittiliuoksella, etenkin tiivisteen kohdalta ja vasta sitten kansi paikoilleen.

Viemärin puhdistuksessa käytetyt käsineet, tiskiharjat ja rievut on syytä heittää roskiin. Ellei nyt välttämättä halua desinfioida niitä kloriitilla.

Ongelmaviemäreiden kohdalla kannattaa myös harkita, josko olisi vaivan väärti avata ne mekaanisesti säännöllisesti (esim. kerran vuodessa). Pienempi hiustukko on helpompi poistaa kuin iso hiustukko 😉

Ja vihoviimeiseksi: omakotitalossa asuvan kannattaa tarkastaa, että viemärin saattolämmitys (jos sellainen on) on talvikeleillä kytketty päälle, ja toki sitten keväällä pois päältä, ettei sähköä kulu turhaan.

Mainokset

2 thoughts on “Viemäri tukossa?

 1. Vaikka vähän ”myöhässä” tuleekin, niin pakko kuitenkin korjata selvä virhe: pH-asteikko on kymmenkantainen (kuten logaritmiset asteikot yleisimmin ovat), joten yhden yksikön muutos tarkoittaa pitoisuuden KYMMENkertaista muutosta.

  Lisäksi, nykyään on saatavilla myös tehokkaampia putkenavausliuoksia kuten esim. Harpic Turbo, missä on perinteisen natriumhydroksidin lisäksi myös natriummetasilikaattia ja natriumhypokloriittia. On huomattavasti tujumpaa tavaraa ja ainakin meillä avasi todella pahasti tukkeutuneen viemärin minkä olin jo henkisesti valmistautunut avaamaan. (Ei kyllä avautunut luvatussa viidessä minuutissa, mutta kuitenkin.)

  • Kiitos korjauksesta – viilaan postausta! Kiitos myös Harpic Turbo -vinkistä, menee välittömästi ostoslistalle, vaikka viime aikoina röörit ovat vetäneetkin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s