LEANia kotiin


Koittakaa kestää, mutta kun kuuntelin LEAN-käsitteisiin liittyvää 5S-metodologiaa, niin juolahti mieleen että mitä tämä kotirintamalla tarkoittaisi…

Sort – (Seiri)- Sorteeraus. Poistetaan työpaikalta tarpeettomat tavarat. Tällä toiminnalla vapautetaan tilaa ja poistetaan rikkoontuneita tai tarpeettomia työkaluja, joita säilytetään vain siltä varalta että joku niitä joskus tarvitsisi.

Käsi pystyyn, kuka ei ole syyllistynyt turhan roinan säilyttämiseen tai jopa hamstraukseen? Roina myyntiin, kiertoon tai Sortti-asemalle.

Set In Order – (Seiton)- Systematisointi. Pyritään löytämään hyviä varastointimenetelmiä. Näitä voi olla esimerkiksi lattioiden maalaus, työpisteiden ja muiden alueiden rajaus, selkeät ja tyhjät käytävät, erilaiset säilytysmenetelmät ja roskakorit. Näiden lisäksi asioille merkitään nimilaput (värikoodit ja paikkojen merkinnät) sekä erilaiset kyltit.

Nimilappuja kotiin? Ehkäpä ei (paitsi lastenvaatteisiin). Mutta tavaroille omat paikat, selkeät käytävät ja järkevä sisustus helpottavat kyllä arkea – ja nopeuttavat sitä viikkosiivoustakin. Tärkeiden papereiden systemaattinen arkistointi lämmittää mieltä siinä kohtaa, kun on aika korjata veroehdotusta…

Shine – (Seiso)- Siivous. Työpaikan päivittäinen siivous.

Tavarat paikoilleen (kts. edellinen) iltaisin. Ei siihen niin kauaa mene, ja seuraavana aamuna on mukavampi aloittaa uusi päivä.

Standardize – (Seiketsu)- Standardisointi. Standardoidaan työpaikan parhaat käytännöt yhdessä työntekijöiden kanssa, esimerkiksi työpisteeseen kuuluvat työkalut, kuinka usein jätteet viedään pois, siivousaikataulu, käytävien paikat jne.

Kutsuisin näitä kotona rutiineiksi. Kuinka usein keittiöroskis tyhjennetään, pyyhkeet vaihdetaan, imuroidaan, ja eteinen siivotaan? Missä siivousvälineet säilytetään? Mitä kuuluu jokapäiväiseen siistimisrutiiniin?

Sustain – (Shitsuke)- Seuranta. Kun tarpeettomat tavarat on poistettu, ja niiden säilytyspaikoista on sovittu, pidetään huolta siitä että sovittuja menetelmiä noudatetaan jatkuvasti.

Tämä onkin se vaikein juttu. Postit kasautuvat ruokapöydälle. Mainokset valtaavat sohvapöydän. Pahvit odottavat kierrätykseen vientiä… Onko perheenjäsenillä yhtenäinen käsitys kodin rutiineista?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s