Konmari – siivouksen elämän mullistava taika


konmari

Japanilaisen Marie Kondon tavaroiden organisointiin liittyvistä kirjoista on ollut sen verran paljon lehdissä juttua, että tovin epäröityäni naputtelin AdLibris-tilaukseni. E-kirjana, tietty, roinan hallinnan nimissä 😉
Epäröin, koska ajattelin että kirjalla ei olisi välttämättä minulle annettavaa, onhan minulla yksi sisään – yksi ulos -metodi ja pidän itseäni suht järjestelmällisenä ihmisenä.
Kirja oli kuitenkin hyvä lukukokemus. Napakan 120-sivuisen teoksen luki nopeasti, inspiraation karttuessa. 🙂

1. Suurin oivallus minulle oli peruskysymys: ”tuoko tavara sinulle iloa?” Aiemmin olen tavaramerta hallitessani miettinyt ”tarvitsenko tätä vielä?” Voitte arvata, kumpi kysymys toimii tehokkaammin tavaran karsimiseen… UFF:n laatikkoon lähti heti 2 isoa kassillista vaatteita, ja siivousräteiksi siirretyt tekstiilit saivat hatkat. Tavaran hankkiminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin (kiitos ebayn ym), joten pois heitetyn tavaran tilalle saa todennäköisesti hankittua korvaavan kappaleen, jos hätä oikeasti mukamas iskisi.

2. Sukkarullat. No onhan se totta, että sukat ovat urheita apureita arjessa, lepo sujuu kivemmin rullalla. Saavat sukkien varret levätä. Ja ovathan ne rullat kivemman näköisetkin…

3. Vetolaatikoiden ylistys. Tämän olen tiennytkin, mm. keittiön osalta, että vetolaatikon sisältö on helpompi tarkastaa kuin kaapin takaosa… Se, että vetolaatikkoa suositeltiin myös vaatteille, yllätti. Vaatteet pitäisi laittaa vetolaatikkoon pystyasentoon, ei pinoon, jotta heti voisi silmäillä laatikon koko sisällön. Oma arki sujuu helpommin, kun käyttövaatteet kuivatetaan henkarilla, ja kuiva vaate siirtyy henkarin kera tangolliseen vaatekaappiin. Mutta kenties seuraavaan asuntoon enemmän vetolaatikoita vaatesäilytykseenkin?

4. Opi virhehankinnoista. Tavaroita lajitellessa on syytä pysähtyä, mitä pois heitettävät tavarat haluavat kertoa? A-linjainen hame ei sovi omalle ruumiinrakenteelle. Paksuja neulepaitoja ei tule juuri käytetyksi. Meikkivoidetta en käytä oikeastaan koskaan. Virhehankintoja, mutta näiden tavaroiden rooli on ollut minun opettamiseni. Älä hanki toiste.

5. Säilytysjärjestelmät vs. Applen laatikot. Konmari-metodi liputtaa tavallisten laatikoiden, kuten vaikka Applen tuotteiden pakkauslaatikoiden, hyödyntämisen puolesta. Säilytysjärjestelmätkin ovat huonosti toimiessaan oikeastaan vain lisää roinaa. Kun säilytyslaatikko ei ole maksanut mitään, on siitä helpompi luopuakin. Olen itse käyttänyt paperikasseja esim. joulukoristeiden säilytykseen, mutta kirjan luettuani päätin, että kenkälaatikot voisi hyödyntää vielä paremmin!

6. Vakio säilytyspaikka on tärkeämpi, kuin optimoitu sijainti. Olen itse havainnut saman, kaikelle on syytä olla paikkansa, jos järjestystä meinaa pitää. Kodin avainten paikka ei tarvitse olla optimaalisesti eteisessä, ulko-oven vieressä. Pääasia on, että säilytyspaikka on aina sama. Asunnot ovat niin Japanissa kuin Suomessakin pääosin sangen pieniä, joten muutama ylimääräinen kävelty metri ei haittaa. Samoin se, että samaan kategoriaan kuuluvia tavaroita säilytetään samassa paikassa, toimii hyvin. Eihän ruokakaupassakaan sijoiteta olutta ja kardemummaa vierekkäin 😉

Kirja päättyy armollisesti, itsekukin raivaa niin tavaroita kuin ehkäpä elämäänsäkin kun aika on tähän sopiva.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s